Home

Kodin ruokahävikkiä voi torjua herkullisesti.


Suomalaiset kotitaloudet heittävät roskiin jopa 160 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa, siis 20-30 kiloa per perhe. Eniten roskiin menee leipää, maitotuotteita, vihanneksia, juureksia, perunoita ja hedelmiä.

Ruokaa jää toki yli laitoksissakin. Useilla paikkakunnilla kierrätetään nykyään ylijäänyt kouluruoka, jota tarjoillaan lähiasukkaille ja vanhuksille halvalla. Ranskassa hyväksyttiin toukokuussa laki, jonka mukaan myymättä jääneet, mutta syömäkelpoiset elintarvikkeet pitää antaa hyväntekeväisyyteen, eläinten rehuksi tai kompostoitavaksi.

Suomalaisia on lapsesta lähtien opetettu syömään lautanen tyhjäksi: moni muistaa viittauksen Afrikan nälkää näkeviin lapsiin. Syyllistäminen ei ole auttanut. Ruoka päätyy usein roskikseen, vaikka useat elintarvikkeet kelpaavat syötäviksi pari päivää viimeisen myyntipäivän jälkeenkin.

Hävikin vähentämiseen on monta hyvää reseptiä. Tee ostoslista äläkä mene nälkäisenä kauppaan. Yhdistele rohkeasti jääkaapin jämiä keskenään. Järjestä roskaruokakekkerit, joissa ystävät ja naapurit tuovat kaapinjämänsä sunnuntaibrunssille.

Ylikypsän banaanin ja avokadon voi pakastaa ja käyttää myöhemmin smoothieen tai jäätelöön. Pari päivää vanha maito sopii lettuihin tai pannukakkuun. Kylkeen nahistuneita, voissa paistettuja hedelmiä, ja päälle ripaus kanelia.

Pehmenneistä tomaateista ja paprikoista syntyy taivaallinen soppa tai kastike, kun sekaan lisää tilkan oliiviöljyä ja valkosipulia. Väsähtänyt salaatti sopii wokattavaksi ja keitetyistä perunoista valmistuu rieska, omeletti tai pyttipannu. Joukkoon voi heittää parhaat päivänsä nähneet sipulit ja juustonkannikat. Vanhat leivät ovat oivia köyhiksi ritareiksi.

Hävikkitietoisuuden ansiosta on syntynyt myös ravintoloita, jotka noudattavat nose to tail -periaatetta kokkaamalla liharuuat nenästä häntään. Hävikkiviikkoa vietetään 7.-13.9. Toivottavasti Suomessa syödään silloin ainakin viikko viisaasti.

Artikkeli julkaistiin IMAGE-lehden numerossa 224 / syyskuu 2015.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s