Home

Vaivataan perinnetaikinaa, kun vihdoin on aikaa.

Leipää on syöty Suomessa tuhansia vuosia. Nykyään pienleipomoiden ja kauppojen hyllyt pursuavat hapanjuureen tehtyä leipää eli levainia.

Ikiaikainen hapanjuuri löysi tiensä takaisin niin leipätehtaalle kuin kotien arkipöytiinkin, kun ruotsalaiset tekivät siitä noin kymmenen vuotta sitten uudelleen muotia. Suomalaiset ovat paistaneet taas rakkaudella ruisleipiään, rieskojaan ja karjalanpiirakoitaan, noita kummallisia ryppyisiä ja ruskeita riisipiirakoita, jotka on noteerattu myös kansainvälisesti. Perinneherkut maistuva edelleen parhaalta tuoreena lähileipomon, mummolan tai kesämökin uunista.

Leipominen on meditatiivista. Lomalla kannattaakin laittaa oma hapantaikina kuplimaan. Vettä ja mahdollisimman tuoreita luomujauhoja sopivasti sekaisin ilmatiiviiseen purkkiin lämpiämään, ja sitten vaan odotellaan. Netti on pullollaan erilaisia ohjeita ja sellainen löytyy myös Teemun ja Markuksen leipäkirjasta (Teos). Juuri valmistuu noin viikossa ja palkintona odottelusta saat luonnollista alkuainetta, josta riittää leipomista niin lomatuliaisia kuin yllätysvieraitakin varten.

Kokeile juurta hampurilaissämpylöihin ja pizzapohjaan. Juureen tehty leipä on herkkua myös grillattuna: pensselöi hunajalla, grillaa ja täytä hiukan jäähtyneenä paksulla kerroksella kreikkalaista jukurttia ja sesongin marjoja.

Myös perinteiset makeat herkut, kuten marjapiirakat, täytekakut, kiisselit, kääretortut ja pikkuleivät ovat kesäleipurin kestosuosikkeja.Tänä kesänä niitä on muodikasta tuunata mascarponekreemillä, raakasuklaalla ja villikukilla. Kokeile myös raparperin, mintun ja mantelin yhdistelmää piirakassa tai mansikkaa, laventelia ja hasselpähkinää kakkujen tai keksien mausteena.

Vanhat kunnon kanelipullat ja pullapitko pysyvät pinnalla sellaisinaan. Mustikkapiirakan voi grillata foliossa valmiiksi annosteltuina paloina, jolloin pohjasta tulee rapea ja sisuksesta sopivan kostea. Mitä enemmän marjoja sitä herkullisempi lopputulos.

Artikkeli julkaistiin IMAGE-lehden numerossa 223 / heinäkuu-elokuu 2015.
Kuva: Anton Sucksdorff / Teos

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s