Home

Maistuisiko kotiravintolassa valmistettu kalakeitto?

Hymyilevä nainen on tullut laiturille vastaan nälkäisiä veneilijöitä. Hän on Tammisaaren Matgruvan-saaressa sijaitsevan, saaren mukaan nimetyn kotiravintolan omistaja, kokki ja tarjoilija Anna-Maria Niskanen. Hän tekee ennestään tuntemattomille ihmisille ruokaa ja tarjoilee sitä mökkinsä terassilla parillekymmenelle ihmiselle kerrallaan.

Niskasen kotiravintola on ensi kesänä auki kolmatta vuotta. 1960-luvun mökkikeittiössä on valmistunut kesälauantaisin ruokaa sadoille vieraille. Lounaalla on tarjolla lähiruokaa, sesongin makuja ja villikalaa. Raparperit ja omenat ovat peräisin naapureiden pihoilta.

Yhdysvaltojen ja Euroopan suurkaupungeissa yleistyneet kotiravintolat ovat löytämässä vähitellen myös Suomeen. Moni on jo kokeillut yhden päivän kotikokkina olemista Ravintolapäivänä. Myös matkanjärjestäjät, kuten Home Dining (homedining.fi) ja Cosy Finland (cosyfinland.com) tekevät ohjattuja ruokavierailuja suomalaisiin koteihin. Facebookin avoimessa Let’s Eat Together -ryhmässä ihmiset kutsuvat tuntemattomia koteihinsa syömään.

Kotiravintoloita ei kuitenkaan synny Suomeen räjähdysmäisesti. Säännöt ravintolan perustamiseen ovat prikulleen samat, oli kyse huippuravintolasta kaupungissa tai kesäkahvilasta saaristossa. Matgruvanin Anna-Maria Niskanen turvautui aloittelevien yrittäjien verkostoon ja perusti yrityksen. Hygieniapassi hänellä oli jo takataskussa kotitalousopettajan ammatin vuoksi. Niskasen piti läpäistä vielä elintarvikeviranomaisen haastattelu ja tarkastaa kaivoveden juomakelpoisuus.

Mutta miten kotiravintolaan löytyy asiakkaita? Matgruvanin avajaiskesä myytiin viikossa loppuun paikallislehdessä olleen artikkelin ansiosta. ”Samoja asiakkaita tulee uudestaan, ja moni on kuullut paikasta tuttavilta”, Niskanen kertoo. Lomasaaren kotikokki ottaa kuitenkin kesällä rennosti. Nykyinen viemäristö, porakaivo tai huussi eivät edes kestäisi päivittäisiä ravintolavieraita.

Artikkeli julkaistiin IMAGE-lehden numerossa 221 / toukokuu 2015.
Kuva: Ferragosto, Helsinki
Ravintolapäivä / Restaurantday 19.5.2012
Photo: Heidi Uutela
Lorenzo Dotson-Smith (oik.) tarkistaa naudanpaistin kypsyyttä. Ada Grönroos (kesk.) ja Susanna Peevo (oik.) valmistelevat alkuruokia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s