Home

Ruoka maistuu parhaalta taivasalla.

Saaristomeren talvi muistutti tänä vuonna loputonta marraskuuta, kun tähtikirkkaat yöt ja kestojää puuttuivat. Grillasin ulkona uudenvuodenyönä ja aloitin veneilykauden hiihtolomalla. Yleensä silloin hiihdetään ulkoluodoille juomaan kupponen kuumaa kaakaota.

Ulkona syöminen ympäri vuoden on pohjoismainen juttu. Se liittyy metsästys-, kalastus- ja keräilykulttuuriin. Ennen kuin maata alettiin viljellä, ihmiset siirtyivät ruoan perässä vuodenaikojen mukaan.

Ikiaikainen tapa näkyy ruokakulttuurissamme edelleen. Metsästämme, kalastamme, poimimme marjoja ja sieniä ja hakeudumme lomalla mökille tai vaeltamaan. Outdoor-lajien suosio on kasvussa, kun monet ovat huomanneet ulkoilun olevan helppo ja mielekäs tapa harrastaa liikuntaa.

Taivasalla syömisessä on pala alkuvoimaa. Retkieväiden valinnassa kannattaa miettiä painoa, pakkaamista ja säilyvyyttä. Väsyneenä, nälkäisenä ja kohmeisin käsin on helpointa haukata jotain valmista, kuten nopeasti kypsyvää tuorepastaa tai täytettyjä leipiä lämpimän keiton tai kuuman juoman kanssa.

Jos ruokailu saa olla muutakin kuin energiavarastojen tankkaamista, mukaan voi pakata supertrendikästä ja terveellistä lihalientä tai yksinkertaista hyvää, kuten paahdettua tomaattikeittoa, lohirieskarullia, täysmarjamehuja, omatekoisia myslipatukoita, korvapuusteja tai teeleipiä.

Jäte vähenee, kun eväät pakkaa kestäviin ja pestäviin pulloihin, rasioihin ja pusseihin.

Retkeilyn kaupunkiversio on tietysti valmiina ostettava katuruoka, jota syödään sormin puistoissa, toreilla ja kadunreunoilla.

Trendi heijastuu myös ravintoloihin. Tukholman keskustaan on avattu ravintola, jossa huippukokki valmistaa ruokaa avotulella.

Retkiruokailun eteen joutuu näkemään hieman enemmän vaivaa, mutta siitä saa irti muutakin hyvää kuin ruoan: tutkimusten mukaan viisi minuuttia luonnossa riittää kohentamaan mielialaa.

Artikkeli julkaistiin IMAGE-lehden numerossa 220 / huhtikuu 2015.
Kuva: Visit Finland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s