Home

Skandinavien har länge varit en het potatis på västkusten av USA inte minst på grund av avslappnande livsstil från lattepappor till arkitektur, mode, design, innovationer och popkultur. 1987 grundades Aquavit, den första skandinaviska restaurangen i New York, som idag finns på listan som en av de bästa restaurangerna i hela världen.

Numera har vilda örter och bär samt varmrökt lax och syltad rödlök blivit mer eller mindre vardagsmat på andra sidan Atlanten. Det finns tiotals nordiska restauranger, kaféer, barer och butiker i New York med likaså nordiska namn: Aska, Acme, Luksus, Skal, Skandinavia House, Tørst, Bodin, Sockerbit, Smorgas, Fika, Konditori… grundade av en massa nordbor som flyttat över Atlanten. Svensken Kalle Bergman från matsajten och magasin Honest Cooking finns bakom en annorlunda matfestival som samlar ihop köksmästare från Norden för att presentera den nordiska matkulturen och livsstilen i New York.

NORTH2014 samlade 25 nordiska kockar till New York för en vecka i september – bland annat Leif Sörensen från Färöarna, Frida Ronge från Göteborg och lokala kockarna Fredrik Berselius och Mads Refslund lagade mat för hungriga newyorkare på nordiskt vis. Under åtta hektiska dagar arrangerades det paneldiskussioner, en öppningsfest, pop-up kaféer och temamiddagar, matlagningskurser och –föreställningar. Det ordnades också en gatumatfestival med hotdog-tävling plus specialmenyer av besökande kockar på nordiska restauranger runtomkring Manhattan och Brooklyn. Grädden på tårtan blev lakritslatten, redan snackis på stan, lagad av en isländsk-nordisk livsstilsbutik och -kafé i Greenpoint.

Det lagades bland annat karelska piroger med kärlek och köttpajer med mormors recept, knäckebröd med gravlax och dill, rådkål med vinäger, svamp med stensöta, rödbetor, blåbär och blåmusslor med sjögräs, med mera. I övrigt fanns det andra nordiska företag inom design och livsmedel på plats, för att generera mervärde till gastronomin. Matkulturen i Norden är mycket mera än det vi stoppar i munnen.

Från Finland presenterades tre glada kockar i år: Sasu Laukkonen från restaurangen Chef & Sommelier i Helsingfors, Sami Tallberg som är specialist på vildmat inklusive vilda örter och Richard McCormick, trendsättare i nordisk gatumat.

Det är inte varje dag man får baka karelska piroger med Michelin-stjärnmannen, så att säga. Sasu var nu andra gången i New York med fina minnen från året innan på NORTH2013. Enligt honom blev folk väldigt glada av att baka piroger med gamla recept – den skrynkliga östfinska rispirogen tycks vara mera poppis utomlands än hemma.

För övrigt kokade Sasu en temamiddag, “An Evening in Helsinki” i en gammal tunnelbanastation på Manhattan, som hade omvandlats till en pop-up restaurang under NORTH2014. Gästerna överraskades med nya matminnen, som rätter av syltad lök och rostat gräs, selleri och äpple med cederträd plus jordärtskocka med mjuk kola. (På borden fanns ljusgråa linnetyg av Lapuan Kankurit, glas och bestick från Iittala och annan dekoration såsom kottar, lav och kvistar ur den finska skogen).

Sami Tallbergs matlagningskurs om finsk vildmat var fullbokad. Deltagarna fick laga kvannepudding med mera.

Gatumatkulturen har blivit större och synligare i Norden. I Helsingfors arrangerades en internationell gatumatfestival i mars 2014 som lockade 25 000 gäster att smaka på mer än vanliga hamburgare eller korv med ketchup. Med fanns också grundaren av New Yorks hajpade matmarknad, Smorgasbord. I år ville NORTH2014 festivalen sprida konceptet för en större och bredare publik utöver lyxrestaurangerna. Det blev gatumat, så klart. På helgen tog nordiska gatumaten över Brooklyn Brewery, ett ölbryggeri, där bjöds bland annat på Sami Tallbergs morötter inlagda i bladkål. Vinnaren av Nordic Hot Dog Championship blev norske Neal Fraser som tillagade en hotdog av hälleflundra, musslor och lax.

Det är väldigt exotiskt och helt otroligt med allt det vilda som står för dörren i Norden – ren natur med djupa skogar, hundratusentals klara insjöar, världens största havsskärgård och runda, karga fjäll. I en metropol som New York känns det nästan ofattbart hur nära naturen vi faktiskt lever i Norden, där man får resa långt för att hitta en öde ö eller en liten strand bara för sig själv. Hemma är det bara att ta roddbåten, fiska i viken, plocka svamp i centralparken eller ta en gåtur i närskogen och kanske träffa en älg på köpet.

NORTH2014 besöktes av 4 000 hungriga gäster och 200 journalister. Det är tre gånger fler än under festivalens startår 2013. Nu återstår det bara att se när den första finska restaurangen hittar till New York.

http://northfoodfestival.com
#NORTH2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s