Home

En helt vanlig vintermorgon. Solstrålar som glimtar i horisonten efter snöstorm. Helsingfors visar sin vackraste sida för fem hundra internationella foodies som har samlats i Finlands huvudstad för ett par dagar. Det formas en liten kö på Gastro Helsinki där man sniglar in i en stor mörk hall med betonggolv och hög tak för att smaka på finsk frukost. Rågbröd och kaffe. Salen fylls så småningom av hundratals lyssnare från alla hörn i världen som träffas första gången i Norden för gatumatens skull.

Streat Helsinki har blivit verklighet efter två intensiva år. Man har rest och undersökt, planerat och mött för att föra hit de bästa inom gatumat från inkubatorer och evenemang till tjänsteman och företagare, från städer till festivaler och friterade kycklingnacken till renburgare.

25 000 sålda portioner på en dag.

Vad är gatumat?

Traditionellt gatumat förknippas med festival- och nattmat: en tunnbrödsrulle med allt, tack. Rostad lök, ketchup, senap och majonnäs – då man är sugen på kött i cylinderform. Ursprungligen gatumat betydde den typ av mat som man tog med sig att äta – gårdagens matpacke (eller dagens take-away) är den skandinaviska varianten. Chris Ying, chefredaktör på mattidningen Lucky Peach, introducerade konceptet gatumat till festivalfolk. Gatumat hade även fått sin egen internationell tidningsnummer på köpet.

Enligt Ying, enbart i Hong Kong finns det över 700 gatumatställen. Maten finns överallt, hela tiden, dygnet runt. Nu har gatukök poppats även i resten av världen, till och med den kalla Norden. Gatumat är global mat från öst till väst och norr till söder. Men är man bra på att steka burgare, betyder det inte nödvändigtvis ett framgångsrikt yrke: 70% av entreprenörerna som startade sin gatumatverksamhet under 2013 slutade med konkurs i London. Det gäller att sätta rätt pris på sin korv likaså att hitta sin niche.

Gatumat från Norden

I Malmö har Pernilla Elmquist börjat med nordisk gatumat. Hon upptäckte det fanns ingen annan som tillverkar lokala och ekologiska råvaror av säsongen från dessa latituder. Idag serverar Pernilla kålsallad och renburgare av hemgjorda frallor eller kladdkaka och skogskaffe på Malmös gator, parker och festivaler ur en matvagn med namn Nordic Street Food. Så enkelt kan det vara.

Helsingfors har blivit känt för Restaurangdagen (The Restaurant Day) – en matfestival där vem som helst kan öppna en restaurang var som helst för en dag. Det som startade med 45 endags-restauranger i 13 städer i maj 2011 har växt till världens största matfestival: idag med över 1200 restauranger som serverar nu fyra gånger per år i närmare 30 olika länder. Även på vintern.

I efterföljden många stjärnkockar har börjat som grillmästare i stället för att jaga på Michelin stjärnor. Hans Välimäki, från Chez Dominique med två stjärnor steker nu biffar på sin nya burgerrestaurang. Sasu Laukkonen från Chef & Sommelier (en stjärna sedan 2014) serverade likaså burgare tillsammans med Richard McCormick i en tält på StrEAT Helsinki. Tre finska toppkockar lagar nu mackor med köttfyllningar och vegetariska alternativ i matvagnen Street Gastro på Sofiagatan på somrarna och i en restauranglokal i den hippa Kallio distrikten på vintrarna. Cholo’s är ‘ett hål i väggen’ på Annegatan i centrala Helsingfors som drivs av en mexikansk familj. Den som inte vill åka till Berlin och currywursten hittar detsamma från Maulito’s matvagn som surfar runt i staden med fyra hjul och fasta försäljningsställen. Det som Restaurangdagen en gång startade har blivit vardag.

Attraktiv matstad

Helsingfors stad är villig att hjälpa till med regler och instruktioner som skapats för att underlätta matföretagare att etablera sin verksamhet. Reglerna bestämdes i början för Restaurangdagen. Det har aldrig blivit problem med serveringen – inte ens när man började sälja alkohol med maten. Andra nordiska huvudstäder hade också samlats på StrEAT Helsinki för att diskutera om morgondagens gatumat i urbana miljöer tillsammans. Problematiken är ungefär det samma i alla länder: kalla vintrar, hög hygiennivå och begränsat antal tillstånd för försäljningsplatser.

Köpenhamn har fokuserat extra på fungerande stadsliv sedan 2006. Förra året tilldelades totalt 357 licenser för matvagnar. Det finns 28 vagnar i innerstaden som inte enbart säljer dansk pølse: det finns massor att välja mellan såsom ekologiska, thailändska eller vegetariska rätter. Stockholm har också sett det positiva – dessutom gatumat gör staden mera attraktiv. Göteborg och Malmö följer nu efter och tilldelar 10 försäljningsplatser i båda städerna för sommaren. Till Helsingfors förväntas rörbara försäljnings-vagnar i juni. Det betyder mera kaffe, fiskburgare och annat gott då säljaren kan bestämma själv var han ska rulla på två eller flera hjul.

Sol, smak och stämning

StrEAT Helsinki arrangerades tillsammans med Helsingfors stad och Ny Nordisk Mat. Två fullspäckade dagar med tre spännande evenemang – Talks, Parties och Eats – lämnade ingenting åt slumpen. Med 25 000 sålda portioner gatumaten har kommit hit för att stanna. En solig dag till med 37 matvagnar mitt i stan och minst lika många matbitar senare är man bara sugen på att smaka på mera. Det är inte varje dag man njuter av bästa blåmusslor, ciabatta och citron för 7 euro lagad av Limoncello Food Truck och Luca Gastiglione från Cape Town  – mitt ute på gatan i mars i strålande solsken med 20 000 andra hungriga som sällskap.

www.streathelsinki.com

The article was published for NORD, Nordiska Matmagasinet in July 2014: www.facebook.com/nordmat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s